Partnereink

presztizs_lapfej.jpg

alfa_logo.jpg

Csillag_logo.jpg

2012.07.02. 17:45 Mr. Soze

Jelentés a harmadik világból

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai alapján a Földön mintegy 21 millió ember a mai napig kényszermunkát végez, azaz rabszolgaként dolgozik. Több, mint a felük Ázsiában, nagyjából 20 százalékuk Afrikában él.

A távolságok miatt a fekete kontinensen szinte lehetetlen mindent ellenőrizni. Így a tehetős magánbirtokosok az építkezéseiken, a földjeiken, vagy a családi házukban még mindig rabszolgákat tartanak. Sok közülük szexuális szolgálatokra is kényszerül, másoknál gyerekek is heti 60 órában robotolnak: fizetés persze nincs, vagy elenyészően kevés.

Ironikus módon az amerikai kormány hozott rabszolgavédelmi törvényt, ahol Afrika országait három plusz egy csoportba sorolják, aszerint, hogy mennyire tud a helyi hatalom gátat szabni az emberkereskedelemnek. Líbia a legrosszabb besorolásba tartozik, megbuktatott Kadhafi-rezsim ide vagy oda. Itt mind adnak, mind vesznek embert.

A Nestlé csokoládégyár beleegyezett egy felmérésbe, ahol az ültetvényeiken dolgozók életkörülményeit vizsgálták. A vezetők meglepődve tapasztalták, hogy gyerekeket dolgoztatnak a földeken, az egészségügyi ellátás nulla, túlórázni kell állandóan, de fizetés nincs. A gyerekek nem tudnak iskolába menni, mert dolgozniuk kell.

Ha te meglepődtél ezeken a tényeken, esetleg még fel is háborodtál, akkor vedd le szépen a cipődet, a rövidnadrágodat, a pólódat, dobd ki a napszemüvegedet, ne nyúlj többé csokoládéhoz, vagy bármilyen más, import készítményhez, menekülj ki a határba, építs fából egy sátrat (magaddal nem vihetsz), élj gyümölcsökön és bogyókon, vadássz helyi állatokra saját készítésű íjjal: így talán elkerülöd, hogy a nagy globális fogyasztói társadalom tagjaként érted is szenvedjen egy gyerek. Talán.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika politika amerika színes rabszolga nestlé emberkereskedelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkizart.blog.hu/api/trackback/id/tr474624353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása